Rotterdam

Rotterdam

Het eerste wat me opvalt in Rotterdam is de ruimte. Ruimte voor vernieuwing, ruimte voor gewaagde architectuur, ruimte voor jonge ondernemers met creatieve ideeën en de ruimte die je letterlijk ervaart op de beroemde Erasmusbrug, uitkijkend over de  Maas. Rotterdammers houden van aanpakken. Niet kletsen, maar doen! Dat blijkt wel na een rondje door de hipste straten van de havenstad, waar het barst van de nieuwe initiatieven en hotspots.

Waar komen de Rotterdammers zelf graag?

Vanaf het station kun je kiezen voor het bekende Weena of de Coolsingel met de vele indrukwekkende hoge gebouwen en toeristische cafés, maar ik wil weten waar de Rotterdammers zélf graag komen. Op aanraden van een Rotterdamse vriendin loop ik via het Kruisplein naar de Mauritsweg. Daarna sla ik linksaf naar de Karel Doormanstraat om de dag te beginnen met een goede kop koffie in het trendy lunchcafé Bagelsandmore. De bagel is van oorsprong een Joods broodje en die kun je in allerlei smakelijke varianten bestellen bij Bagelsandmore. Dat more staat onder andere voor muffins, brownies, cheesecake, biologische sappen en nog meer lekkers.

Met een goedgevulde maag loop ik door naar de Oldenbarneveltstraat 114, naar het chique Skin-Bar. Als je fris voor de dag wilt komen in Rotterdam, dan kun je je hier onder handen laten nemen door Menalda, Vera of Emma. In een kraakwitte omgeving kun je je gezicht laten reinigen,  je wenkbrauwen laten epileren of  professioneel opgemaakt worden. Je krijgt daarbij advies over welke make-up het beste bij je past. Skin-Bar verkoopt ook make-up voor de donkere huid.

Iets verder in de straat op nummer 128 koop je servies uit alle windstreken bij In Natura. De enthousiaste eigenares Edith Bonnet vertelt over haar grote trots in de winkel: servies van de beroemde Russische ontwerper Malevich uit St. Petersburg. Dit pronkstuk is prijzig, maar Bonnet verkoopt ook borden en glazen vanaf vier euro. De winkel is erg kleurrijk met servies uit onder andere Vietnam, Duitsland, Marokko en Polen. Liefhebbers van aardewerk en porselein komen hier volop aan hun trekken.

Bij ’s Zomers op nummer 144 kun je wegdromen in een echt sprookjesbos. De bloemenzaak is zo bijzonder ingericht dat je bijna vergeet dat je ook gewoon een bos rozen kunt kopen. Grote vazen, veren, bontkleden uit Nepal en een berkenbosje geven de winkel een surrealistische sfeer. De charmante oer-Rotterdamse eigenaar blijft er nuchter onder en geeft als tip dat je moet kiezen voor één kleur of juist voor alle kleuren van de regenboog in één boeket.

In de Jacobsstraat, een zijstraat van de Oldenbarneveltstraat, ontdek ik per toeval de Jacobstuin. Een oase van groen, midden in de stad. De tuin is tot stand gekomen doordat de omringende bewoners een deel van hun eigen tuin hebben afgestaan voor een grotere gezamenlijke tuin. Tussen de bomen en planten, kippen en konijnen kun je de drukte van de stad even ontvluchten. De tuin is geopend op werkdagen van 11.00 tot 17.00 uur.

Tijd voor één van de vele musea die Rotterdam rijk is. Maar voordat ik dat doe, kan ik het niet laten om nog even te snuffelen in Episode. Dé winkel voor wie niet vies is van een tweedehandsje. Voor hippe 70’s kleding, gekke hoedjes, riemen of goudkleurige hakjes moet je bij Episode op de Oude Binnenweg 144 zijn.

De Witte de Withstraat

Snel door naar een van de hipste straten van Rotterdam: De Witte de Withstraat. In het Nederlands Fotomuseum kun je het werk van topfotografen uit binnen- en buitenland bewonderen. Tot en met 9 april raak je helemaal in Rotterdamse sferen met de tentoonstelling Stoomschip Rotterdam. Van 1958 tot en met 1971 voer dit schip op en neer naar New York. In al die jaren zijn er duizenden foto’s van deze overtochten gemaakt door beroepsfotografen, passagiers en emigranten.

In dezelfde straat heeft de internationaal beroemde lingerieontwerpster Marlies Dekkers haar eerste winkel in eigen land geopend. In de stijlvolle winkel waan je je even in Milaan of Parijs. Naast een zwartglanzende openhaard hangen de setjes in fluwelen nisjes. De paskamers hebben elk hun eigen interieur, zijn lekker ruim en zijn sfeervol verlicht. Je hebt al een echte ‘Dekkers-beha’ vanaf € 60. De slips zijn er vanaf € 40.

Honger gekregen van het passen? In de Witte de Withstraat vind je genoeg goede eetcafés en restaurants. In Bazar is het net alsof je op een Noord-Afrikaanse markt staat. De kleurrijke tafels, oosterse lampen, verse groenten en Marokkaanse muziek zorgen ervoor dat je even op vakantie lijkt te zijn. Probeer eens mierzoete baklava met een kop verse muntthee. Je kunt ook overnachten in het sfeervolle Bazar.
Als je meer van Aziatisch houdt dan is Mister Noodle, in dezelfde straat, een goed alternatief. Deze hippe Vietnamese tent bestaat nog maar net en is nu al een groot succes in Rotterdam. Bao Tran komt zelf uit Vietnam en kookt vanuit zijn open keuken gerechten met namen als Ga Xa Ot (pittige kip met citroengras en peper) of Bun Thit Nu’Ong (gegrilde speklapjes met noedel en groente). Goed te combineren met een Bintang, Saporro of Saigon:  de biersoorten uit Azië.

Kabouter Butplug

Wat je niet mag missen in Rotterdam is het museum Boijmans van Beuningen. Vanaf de Witte de Withstraat is het zo’n drie minuten lopen naar de ingang van het museum aan het Museumpark. Alleen de entree is al de moeite waard vanwege Kabouter Butplug; een kabouter van enorme afmetingen met in zijn hand inderdaad… een butplug!? Dit museum biedt volop schilderijen van beroemde schilders als, Rembrandt, Vincent van Gogh, Dalí en Andy Warholl, maar ook veel wisselende tentoonstellingen met hedendaagse kunst waaronder industriële ontwerpen of digitale kunst. Tot en met 19 maart kun je de stoelen, tafels en afvalemmers bekijken van de Duitse ontwerper Konstantin Grcic. Deze internationaal bekroonde ontwerpen zijn strak, simpel en vaak uit één stuk materiaal gemaakt.

Rotterdam durft als het gaat om kunst en architectuur. Al vanaf de jaren ’20 en ’30 stond Rotterdam bekend als het centrum van moderne architectuur. De Van Nelle Fabriek en Huis Sonneveld zijn daar de beroemdste voorbeelden van. Na de oorlog kwamen de echte gewaagde ontwerpen zoals de beroemde Kubuswoningen van Piet Blom, de Kunsthal, Het Luxortheater en natuurlijk de bekende Erasmusbrug. De Kubuswoningen, zijn dagelijks te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur.
Voor alle ins en outs over architectuur in Rotterdam loop je binnen bij het Nederlands Architectuur Instituut, tegenover het museum Boijmans van Beuningen.

Vallen en opstaan

Na de verwoestende bombardementen van de Duitsers op 14 mei 1940 is het hart van Rotterdam veranderd in een smeulende puinhoop. Ongeveer achthonderd Rotterdammers worden gedood en maar liefst tachtigduizend mensen worden dakloos. Als de oorlog eenmaal ten einde is, worden veel gebouwen niet meer in originele staat hersteld. De Rotterdammers verlangen naar vernieuwing en modernisering. Het beroemde beeld de ‘Verwoeste Stad’ van Zadkine en de Euromast worden dé symbolen voor het nieuwe Rotterdam. Vanaf die tijd storten architecten zich massaal op de stad.

Eén van de gebouwen dat wel in tact is gebleven, is Hotel New York. Een prachtig hotel en restaurant aan de overkant van de Erasmusbrug. Vroeger was dit het directiekantoor van de Holland-Amerika-lijn. Vanaf 1873 vertrokken hier duizenden passagiers naar New York. Nu kun je hier ontbijten, lunchen, dineren en overnachten.
Het grote café-restaurant vol scheepselementen is omringt door water en ademt de sfeer van reizen. Je kunt hier onder andere smullen van oesters en kreeft of een Afternoon Tea, allerlei soorten thee met zoete en hartige hapjes. De negentiende-eeuwse hotelkamers zijn allemaal anders van stijl. Vanuit het ‘torenkamertje’ kijk je uit over de Maas, de haven en de skyline van de stad. Vanaf  € 98 kun je samen met je geliefde overnachten in dit bijzondere hotel.

Wil je snel weer terug naar het centrum? Achter Hotel New York vertrekt de watertaxi. Voor € 2,70 brengt de chauffeur je in een houten bootje naar de overkant. Een belevenis voor wie alleen de ‘gewone’ taxi kent. Met de haren in de wind snuif ik de Rotterdamse zeelucht op. Vanaf het water lijkt de Erasmusbrug nog indrukwekkender dan wanneer je erop staat.

Werelds
Eenmaal aan de overkant vind je, naast de oude Veerhaven, aan je rechterhand het Wereldmuseum. Een must voor wie van reizen houdt en interesse heeft in andere culturen. Sinds 1885 verzamelt het museum objecten, kunst, foto’s en films uit de hele wereld. Naast de indrukwekkende vaste collectie is er een boeiende tentoonstelling over de Rotterdammers zelf. De stad telt 162 verschillende nationaliteiten. In de tentoonstelling laten tien Rotterdamse families zien hoe zij de stad verrijkt hebben met hun culturele bagage. Vandaag de dag zie je dat terug in  muziek, taal, mode en in gemende relaties.

Voor kinderen is ook genoeg te beleven in het museum. In ‘Het Reispaleis’ logeren mensen uit de hele wereld. Wie zijn deze mensen en wat komen ze hier doen? Door de koffers te onderzoeken, onder het bed te kijken of naar muziek te luisteren kom je steeds meer over deze mysterieuze reizigers te weten.

Hier eindigt ook mijn reis door Rotterdam. Een stad die volop in beweging is. De volgende keer dat ik terugkom zal er ongetwijfeld weer heel veel zijn veranderd in deze dynamische stad. Met één van de grootste havens ter wereld, de indrukwekkende skyline en spannende architectuur moet het bijzonder zijn om Rotterdammer te zijn.

Uitgelicht
In Rotterdam barst het van de nieuwe ondernemingen. De leukste nieuwe hotspot van Rotterdam is wat mij betreft Toko94 in Witte de Withstraat 94b.
De twee jonge ondernemers van Toko94 houden er een bijzondere filosofie op na: de Tokologie. Tokologie staat voor: de nieuwe wetenschap over de ondergewaardeerde schatten van de toko’s aan de Kruiskade in Rotterdam. Het Caribisch en Aziatisch getinte café-restaurant is een ode aan de keuken van de moeders en vaders van de eigenaren. De ingrediënten uit de Surinaamse, Chinese of Caribische keuken worden hier in ere hersteld. De afhaalchinees, het broodje kipkerrie of bakkeljauw krijgt hier weer meer allure. Geen plastic afhaalbakjes, maar originele exotische gerechten op borden en schalen in een trendy omgeving. Het publiek is hip, de muren zijn arty en uit de boxen klinkt hiphop, soul jazz, reggae of Surinaamse muziek. Af en toe is het echt feesten in Toko94 en zijn er dj’s en cocktails. In een speciale vitrine kun je bijzondere producten van overzee bewonderen. Wat dacht je van een Braziliaans likeurtje, casavechips of tamerinde (tropische vrucht)? Deze nieuwe hotspot mag je niet missen!
 
Kaapverdiaanse gemeenschap

Rotterdam herbergt een grote Kaapverdiaanse gemeenschap. Er wonen zo’n vijftienduizend Kaapverdiërs in Rotterdam. Kaapverdië ligt meer dan 500 kilometer van de kust van West-Afrika ter hoogte van Senegal en Mauretanië. Het land bestaat uit een groep van achttien vulkanische eilanden, waarvan slechts de helft van de eilanden bewoond zijn.
Van oorsprong is Kaapverdië een onbewoond gebied. Aan het einde van de vijftiende eeuw ontdekten de Portugezen de eilanden. Voor het werk op de plantages haalden de Portugezen slaven van het vaste land van Afrika naar Kaapverdië, die zich al snel vermengden met de Portugese bevolking. Op den duur werd slavenhandel steeds belangrijker en werd Kaapverdië een tussenstation voor het verschepen van slaven naar Amerika.
Na de afschaffing van de slavernij werd de positie van de Kaapverdianen er niet veel beter op. Het land is moeilijk te bewerken voor landbouw omdat de grond erg droog is. Kaapverdië bleef een kolonie van Portugal tot 1974. Doordat de Portugese slavendrijvers ‘relaties’ aanknoopten met Afrikaanse slavinnen, is meer dan driekwart van de Kaapverdiërs van gemende afkomst.
Portugees is de officiële taal van Kaapverdië, maar onderling spreken de eilandbewoners creools (Crioulo). Dit is een mengtaal van Afrikaanse talen en Portugees. De meeste Kaapverdiërs zijn geëmigreerd naar Boston (Amerika), Lissabon of Rotterdam. Op Kaapverdië zelf wonen slechts 350.000 mensen. De eerste Kaapverdiërs kwamen naar Rotterdam in 1958. Zij werkten vooral op de Nederlandse schepen en in de haven. Na de onafhankelijkheid kwam er in 1975 een nieuwe stroom emigranten. Vanaf 1991 kwamen er veel jonge emigranten die graag in Nederland willen studeren en werken.

Suzanna Lubrano

Een van de bekendste Rotterdammers met een Kaapverdische achtergrond is zangeres Suzanna Lubrano. In 2003 werd zij uitgeroepen tot de beste zangeres van Afrika en kreeg daarvoor de Kora Award uitgereikt in Johannesburg, Zuid-Afrika. Suzanna vertelt wat Rotterdam voor haar betekent:
“Rotterdam is mijn tweede huis. Ik ben er opgegroeid vanaf mijn vierde.  Rotterdammers zijn open, hebben altijd tijd voor een praatje en zijn hulpvaardig. Naast zingen houd ik ook van tekenen. Mijn favoriete tekenplek is bij de molen in Delftshaven. Daar vind je nog een heel sfeervol oud Rotterdams grachtje.
Kaapverdianen vormen een heel hechte gemeenschap in Rotterdam. Iedereen kent elkaar. Het is altijd gezellig om elkaar tegen te komen. Voor mijn werk reis ik heel veel en ik ben altijd blij als ik weer thuis ben. Als ik de regen op het vliegtuigraam zie, denk ik: ha, ik ben weer thuis!”

In de zomer komt de vierde cd uit van Suzanna Lubrano. Het album wordt een mix van Kaapverdiaanstalige en Engelstalige pop, Zouk en r&b. Zie ook: www.suzannaonline.com

Top 3 van modeontwerpster Marga Weimans:

1. Wendela van Dijk Oldenbarneveltstraat 105 en 146
“Een interessante mix van topmerken als Helmut Lang, Hussein Chalayan en Isabel Marant. De winkel is sober ingericht en de kleding is op kleur geselecteerd. Hier komen vrouwen van alle leeftijden die van kunst, kwaliteit en mode houden.”

2. Donner Lijnbaan 150

“Het grootste warenhuis voor boeken in Rotterdam. Hier kan ik uren rondsnuffelen. Er is een uitgebreide tijdschriftenafdeling en kunstafdeling. In het bijbehorende café kun je onder het genot van een biologisch hapje, genieten van je pasgekochte boek.”

3. Urban Espressobar Botersloot 44a

“De hipste koffiebar van Rotterdam. Een combinatie van extreem lekkere koffie, zien en gezien worden en een galerie onder de bar met afwisselende tentoonstellingen.”


Reageren is niet mogelijk.
Scroll Up