Op reis met kinderen

Op reis met kinderen

Een treinreis is voor veel kinderen een avontuur op zich. Lekker veel ruimte om te spelen.
Spoorwegmaatschappijen doen er steeds meer aan om een treinreis zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor gezinnen. In alle treinen kun je kindermaaltijden krijgen. Kinderspeelruimtes zijn er op heel wat trajecten naar Duitsland en Zwitserland. Daarnaast beschikken alle ICE treinen over ruime toiletten met tafels voor het verschonen van een baby. Stopcontacten zijn aanwezig om flesjes op te warmen.Voor grotere kinderen kan een videoplaats interessant zijn: een videoscherm in de rugleuning van de stoel voor je. Deze vind je in bij alle 1e klas plaatsen en een deel van de 2e klas plaatsen in ICE treinen.

In veel landen mogen kinderen t/m 14 of 16 jaar gratis meereizen.

DAGTREINEN

Een treinreis is in veel opzichten veel meer relaxed dan een autoreis. Je hebt geen stress over eventuele files én je hebt tijd om een boek te lezen of om leuke dingen met je kinderen te doen. En hoewel een treinreis soms langer duurt dan een autotocht, is dit voor veel kinderen geen enkel probleem. Ze zien de treinreis meer als een start van de vakantie.

Neem in een dagtrein genoeg spullen mee waarmee je kind zich lang kan amuseren bijv. tekenspullen, een boek of walkman.

Spelletjes die je in de auto kunt doen, zijn ook te gebruiken in de trein.

NACHTTREINEN

In veel nachttreinen kun je een eigen couchette huren, waardoor je een eigen ruimte creëert. Het blijkt dat veel kinderen prima slapen in een nachttrein. Ze voelen zich al snel op hun gemak als je hun eigen knuffel, kussensloop en evt. muziekje van thuis meeneemt.

Couchettes hebben bij de bovenste bedden hekjes, beneden niet. Een klein kind slaapt beter beneden, eventueel samen met één van jullie op een couchette. In treinen naar Duitsland reizen kinderen t/m 14 jaar gratis, je hoeft alleen de couchettetoeslag te betalen. Tussen Duitsland en Oostenrijk/Zwitserland reizen kinderen t/m 16 gratis.

AUTOSLAAPTREINEN

Twee redenen om te kiezen voor een autoslaaptrein zijn: de wens om uitgerust op de vakantiebestemming aan te komen én de mogelijkheid om een auto of fiets(en) mee te nemen. Fietsen kunnen gewoon op de drager mee, zolang de maximale hoogte die per land verschilt, niet wordt overschreden.

Vanuit Den Bosch rijdt de autoslaaptrein alleen in juli en augustus naar Avignon, Bologna en Verona. Vanuit Brussel, Luik en Dusseldorf zijn er veel bestemmingen, ook in de winter.

Reis je in de schoolvakanties dan is het belangrijk om minimaal zes maanden van te voren te boeken. Vraag dan ook tijdig de gratis reisgidsen aan.

Scroll Up