Middelburg

Middelburg

Ergens in… MIDDELBURG

Toeren door mystieke, authentieke en Zeeuwse sferen

Middelburg, een stad met een rijke geschiedenis. In deze plaats waan je je even in een andere eeuw dankzij de ruim 1100 monumenten die de stad heeft. Met de vele krioelende straten en mooie steegjes is Middelburg een plaats waar je tot rust kunt komen. Tel daar de vele antiek- lifestylewinkeltjes en koffiecafés bij op en je hebt een stad waar je heerlijk kunt vertoeven.
Vanaf het centraal station sta je binnen tien minuten in het hart van Middelburg. De route naar het centrum geeft al een stukje van de stad weer. Eerst loop je via de stationsbrug over het Kanaal door Walcheren, waar in de zomer veel boten voorbij komen. Het is vooral leuk om te zien hoe de stationsbrug werkt. Deze gaat namelijk niet omhoog, maar draait als het ware over het kanaal. Als je dan een stuk verder loopt kom je bij een andere waterweg, de binnenhaven. Hier bevinden zich enkele woonboten. Langs de Binnenhaven staan oude, gerenoveerde pakhuizen die laten zien dat Middelburg een handelsstad was. Het is zeker de moeite waard om langs dit kanaal te lopen want uiteindelijk kom je terecht bij een kleine jachthaven. Dit is erg mooi om te zien. 

De Winkelstraat van Middelburg
Ik begin mijn route bij de Segeerstraat. Het is één van de vele zijstraatjes aan de hoofdstraat de ‘Lange Delft’. Op pand nummer 13 staat ‘Het Wooncafé’. Hier kun je naast de standaard koffie ook verschillende andere koffiesoorten krijgen zoals de Toradja Kalossie. Deze koffie is afkomstig uit het Toradje gebied op het eiland Sulawesi. Naast drinken kan je er ook lunchen en cadeautjes kopen. Dankzij de rustige muziek en de gezellige kleuren, hangt er binnen het gebouw een huiselijke sfeer. Leuk om te weten is dat het complex vroeger een kerk was. De eigenaar heeft in zijn zaak nog een stuk van het originele pand laten zitten. Als je aan het eind van de Sagneerstraat rechtsaf slaat kom je terecht op de Lange Delft. Dit is dé grootste winkelstraat van Middelburg. Hier kun je prima winkelen. Opvallend is dat als je deze straat verder in loopt er op een gegeven moment vanuit het niets een klein kerkje opdoemt. Deze gasthuiskerk heeft op de deur een authentiek Madonnabeeld wat op zich uniek is voor een protestantse kerk. Als je de straat na de kerk in slaat komt je uit bij de Nieuwstraat. Het is een authentiek straatje met mooie panden. Uitzonderlijk is ook het bedevaartswinkeltje ‘Het Maria hofje’. Hier kun je heilige beelden, Noveenkaarsen en heilige wierooksoorten kopen.

De Abdij en de Lange Jan
Ik loop de Nieuwstraat voorbij en ga richting het Damplein. Normaal gesproken is dit een gezellig plein met terrasje, maar helaas zijn er werkzaamheden bij het plein, waardoor het wat minder leuk oogt. Aan het begin van dit plein vind je knusse, kleine winkeltjes zoals een bakkerij en een kaarsenwinkeltje. In het kaarsenwinkeltje kun je de meest artistieke kaarsen kopen, ontworpen door kunstenaars. In Zeeland is dit het enige kaarsenwinkeltje. Middelburg heeft een rijke geschiedenis en als je een stadwandeling maakt, kun je daar niet omheen. Om wat van de geschiedenis te beleven, ga ik aan de linkerkant van het Damplein onder, een van de vele, poorten door. Achter deze poort vind je een knus, klein straatje. Aan het einde van deze straat sla ik rechtsaf en kom ik via de Abdijpoort terecht op het Abdijplein. Dit plein straalt een rust uit, wat niet zo gek is als je bedenkt dat de Abdij in de twaalfde eeuw is ontstaan. Ondanks het feit dat de Abdij zijn geestelijke status heeft verloren, kan je de mystiek nog goed voelen. Het is zeker de moeite waard om de Abdij een keer te bekijken. Om het plein te verlaten ga ik onder de Balanspoort door. Om nog meer interessante panden en straten te ontdekken is het interessant om rechtsaf de Balans in te lopen en aan het einde van deze weg naar rechts te gaan. Ik vervolg mijn route door linksaf de Korte Brug op te lopen. Op deze manier loop je rondom het Abdij en kom je uiteindelijk terecht bij de Lange Jan. De trots van Middelburg. Deze ruim negentig meter lange toren steekt boven alles en iedereen uit. Bij helder weer is het een aanrader om de toren te beklimmen. Je hebt dan over heel Middelburg zicht en als je geluk hebt kun je heel Walcheren zien.

Zeeuwse trots
Ik sla aan het eind van de Korte Burg rechtsaf de Nieuwe Burg in. Aan het eind van deze straat komt je terecht op de kruising van de Markt en de Lange Delft. Als je hier rechtsaf gaat kom je op het grootste plein van Middelburg terecht. Met de volle terrasjes, het oude stadhuis is het zeker aan te raden om hier even uit te rusten van de route. Op elk terrasje kun je de echte Zeeuwse Bolus te eten. Het is echt een must om in Zeeland dit zoete broodje uit te proberen. Een andere typische Zeeuwse delicatesse zijn mosselen. Overal in Middelburg kun je die eten. De meeste restaurantjes hebben gevarieerde gerechten met deze zeevruchten. Wie op het terras zit zal meteen het oude stadhuis zien. Dit is een prachtig monument en één van de mooiste gebouwen in Middelburg. Als je er de tijd voor hebt en je bent geïnteresseerd in de geschiedenis, zorg dan dat je een rondleiding krijgt door het stadhuis. Op de markt zit ook een klein winkeltje waar je de echte Zeeuwse boterbabbelaars kunt kopen. “Dit snoepje is in heel Middelburg bekend. De zaak is al in 1892 opgericht door de Familie van Diesch. Het is altijd een familiebedrijf gebleven,” vertelt mevrouw De Witte.       

Mulicultureel
Ik besluit om de Pottenmarkt op te lopen. Deze straat ligt aan de linkerkant van het stadhuis. Daar stuit ik op de Marokkaanse lifestylewinkel El Kantra. Bij dit knusse en eigentijdse winkeltje kun je terecht voor sierraden, Marokkaanse kleding, sfeervolle verlichting en andere typische Marokkaanse spullen. El Kantra bestaat ongeveer anderhalf jaar. De Nederlandse eigenaresse Claudia Rhali vertelt: “Eerst ben ik verliefd geworden op mijn man en later op zijn land en zo is het dan gekomen.”Als je verder loopt gaat de straat over in de Lange Viele. Dit is een leuke winkelstraat waar mooie panden zitten. Aan het einde van deze straat zit een bijzondere winkel, namelijk Het Finse winkeltje. Hier kun je Scandinavische dameskleding kopen in grote maten. “Het is compleet anders dan wat je normaal ziet. Het is kleurrijke kleding gemaakt van natuurlijk materiaal,” aldus de eigenaresse Inge Lokker. Aan het einde van de Lange Viele, eindigt ook de winkelstraat. Een voorbijganger wijst mij op nog een interessante straat; de Sint Janstraat. Deze straat is één van de zijstraten van de Lange Delft. Nieuwsgierig geworden loop ik daar naar toe. Iedereen die in deze straat komt waant zich meteen in een andere wereld. Met een Islamitische slager, een tropische winkel (waar je onder andere Surinaamse producten kunt kopen) en een zaak van Terre des Hommes heeft deze straat een heel ander karakter. Ook zit er het leuke kunstenaarswinkeltje Kast & Zo waar nieuw- en oud materiaal samen één worden. Aan het eind van deze boeiende straat zit St. John. Elke Middelburger kent dit coffee-café, wat beroemd is om zijn befaamde yoghurtijs. Het is zeker de moeite waard om dit ijs uit te proberen. Voldaan en tevreden besluit ik om terug te gaan naar de Grote Markt. Achter het stadhuis, op de Vlasmarkt, zit Café-restaurant De Mug. Dit café bestaat nu 33 jaar en is uitgebreid met een hotel, restaurant en een winkel, waar je typische Zeeuwse streekproducten kunt kopen. Ook is er een proeflokaal waar je bier en wijn kunt proeven en waar er workshops koken worden gegeven. In dit café maak ik een keuze uit de ruim 130 bieren die deze bar schenkt. Genietend met een biertje, besef ik me dat een tocht door Middelburg een ontdekkingsreis is door het heden én het verleden.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Geschiedenis van Middelburg
Middelburg is een hele oude stad. Om daar meer van te ontdekken is het de moeite waard een stadswandeling te maken met een gids. Op deze manier kan je interessante dingen ontdekken van deze plaats. Tijdens de tocht kom je te weten dat Middelburg al in de negende eeuw is ontstaan. De eerste mensen vestigden zich in het jaar 800 rondom de rivier de Arne. Honderd jaar later zag het beeld er totaal anders uit. In die tijd waren er namelijk invallen van de Noormannen. Middelburg dankt haar naam aan deze binnengevallen Vikingen. Om zich te beschermen hadden de bewoners namelijk een ringburcht gebouwd. Ook in de plaatsen Domburg en Souberg werd een burcht gemaakt. Omdat Middelburg tussen deze twee plaatsten ligt, is er gekozen voor Middelburg.

Handelsstad
Wie in deze oude, authentieke stad loopt zal het niet ontgaan dat Middelburg veel oude pakhuizen en paden heeft. Hieruit kun je opmaken dat Middelburg een echte handelsstad is geweest. Het heeft ook twee bloeiperiodes gekend. De eerste periode was rond 1400 en de tweede rond 1700. Middelburg is gelegen op het schiereiland Walcheren. In het verleden was deze regio dus een eiland. Daardoor konden schepen gemakkelijk Middelburg bereiken. Als één van de eerste steden, handelde Middelburg in wijn, hout en wol. Het stadhuis diende als handelshuis waar vlees en wol verkocht worden. Als je in Middelburg bent en je wilt een rondleiding door het stadhuis kom je nog veel meer te weten van deze boeiende tijd waarin Middelburg voor een periode één van de grootste handelssteden van Nederland is geweest. Tijdens het regime van Napoleon kwam er een einde aan de bloeiperiode van Middelburg en tevens kwam er een eind aan de rijkdom van de stad. Veel mensen trokken weg. Hoewel er verschillende pogingen zijn geweest om van Middelburg weer een handelsstad te maken, is dit nooit goed van de grond gekomen.

Straatjes met een geschiedenis
Als je de stad goed wilt verkennen, dan is het leuk om eens in de vele hofjes en straten rond te kijken. Bij veel panden en straten kun je de geschiedenis nog goed zien. Eén van die straten is de Bellinkstraat waar vroeger de mannen, die geronseld waren om aan boord te helpen, door vrouwen werden meegenomen. Deze dames lokten de mannen naar deze straat waar ze hun roes mochten uitslapen na alle genuttigde drank. Toen deze kerels de volgende dag wakker werden waren ze gevangen genomen, zodat ze meteen aan boord konden en dus niet onder hun contract uit konden komen. Opvallend aan het hedendaagse Middelburg is het feit dat veel gevels een naam hebben, zoals ‘Den duizend vrezen’, ’t Vliegent hert’ en ‘Niet altijd somer.’ Dankzij deze namen kon men vroeger weten wie er woonden. Dit was gemakkelijk aangezien de straten vroeger nog geen naam hadden. Dit is pas een korte impressie van de rijke geschiedenis die Middelburg heeft. De stad heeft zoveel monumenten met elk hun eigen historie. Kom naar Middelburg toe en ontdek en herbeleef de geschiedenis.


Reageren is niet mogelijk.
Scroll Up