Leiden

Leiden

Leiden staat bekend om haar rijke traditie op het gebied van wetenschap en cultuur. Het is de stad waar Rembrandt van Rijn het levenslicht zag en die veel andere belangrijke schilders, kunstenaars en wetenschappers inspireerde. Door de hele stad zijn er bezienswaardigheden te vinden die je terug nemen in de tijd. Naast diverse musea en monumenten heeft Leiden een gezellige binnenstad met leuke winkelstraten. Deze universiteitsstad is absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Monumentenstad

Leiden heeft een compacte en overzichtelijke binnenstad en is zeer geschikt om zelf te bezichtigen. Dwalend door Leiden kom je op allerlei plekken muurgedichten tegen. Op de speciale muurgedichtenwebsite zijn er foto’s en vertalingen van de gedichten te vinden. Leiden telt ruim 2700 monumenten, van hofjes tot molens en van kerken tot stadspoorten. Alle gebouwen hebben elk hun eigen verhaal en zijn ieder uniek. Aan het begin van de Nieuwstraat is de 17de-eeuwse toegangspoort van de Burcht te zien. Het hart van Leiden wordt gevormd door de Burcht. Tussen de Oude en Nieuwe Rijn bevindt zich één van de oudste burchten van Nederland. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er rond het jaar 1000 op deze plaats al een houten gebouw stond. De huidige burcht zal in het midden van de twaalfde eeuw uit steen zijn opgetrokken. De Burcht staat hoog boven de stad op een kunstmatige heuvel en geeft een prachtig uitzicht op Leiden. Vanaf de Burcht is er een fraai uitzicht op de Hooglandse Kerk. De Hooglandse Kerk is een imposant laaggotisch kerkgebouw in het hart van Leiden. Deze kerk is zonder twijfel één van de mooiste kerken van Leiden. Opvallend is het lijnenspel van de gotiek en de enorme ramen.Vanuit deze historische gebouwen wandel je zo naar De Nieuwe Rijn. Het monumentale stadhuis is één van de meest karakteristieke gebouwen van Leiden. De oude renaissancegevel aan de Breestraat is omstreeks 1594 ontworpen door Lieven de Key, de beroemde stadsteenhouwer van Haarlem. Hij schonk de stad de langste Renaissancegevel van Nederland. Aan de zijde van de Vismarkt ligt het nieuwe stadhuis uit 1940. Dit deel moest na een brand vernieuwd worden.

Oude meesters

Leiden staat bekend als geboortestad van diverse beroemde schilders zoals Rembrandt van Rijn. Hij leefde in de Gouden Eeuw, het hoogtepunt van de Nederlandse cultuur, wetenschap, handel en macht. Als enige Nederlandse schilder die met zijn voornaam tekende, zette hij maar liefst driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen op zijn naam. Hij wordt dan ook beschouwd als de belangrijkste Hollandse meester van de zeventiende eeuw. Ook Jan Steen was een echte Leidse schilder de tijd van de Nederlandse Barokke schilderkunst. Mensenkennis, humor en uitbundig kleurgebruik zijn kenmerkend voor zijn werken. Ook zijn er veel wetenschappers uit de geschiedenis verbonden aan Leiden. Grote namen als Constatijn Huygens en Herman Boerhaave doceerden aan de Universiteit Leiden en verrichtten er onderzoek.

Slenteren door Leiden

Winkelen in Leiden is een bijzondere belevenis. De levendige winkelstraten Haarlemmerstraat en Breestraat zijn door talloze gezellige straatjes en steegjes met elkaar verbonden. In deze sfeervolle straatjes zijn verrassende winkeltjes en speciaalzaken te vinden. Slenter eens door de Nieuwe Rijn, de Donkersteeg, de Botermarkt, de Steenstraat, de Turfmarkt en de Mare. Eén van de leukste steegjes van Leiden is de Pieterskerk-Choorsteeg. Deze steeg wordt ook wel het damesstraatje genoemd vanwege de vele kleine boetiekjes die hier te vinden zijn. Appel en Ei is een tweedehands kledingwinkel waar je in een ongedwongen sfeer op zoek kan gaan naar een uniek kledingstuk. De kleding is zo goed als nieuw en er is tweedehands merkkleding voor vrouwen en kinderen verkrijgbaar. Voor de kinderen is er een gezellige speelhoek. Zoekt u iets feestelijks? Ook Nicoline Schuyt opende de deuren van haar winkeltje Zij Wel in de Pieterskerk-Choorsteeg. Nicoline maakt schitterende zijden accessoires als stola’s, tasjes en corsages en verkoopt daarnaast in haar winkel organza shawls, hoeden, sieraden, galahandschoenen en avondtasjes.
De Klaren Lijn en Aba-i aan de Nieuwe Rijn zijn interieurzaken die je niet mag overslaan.
Aba-i is een bijzondere interieurwinkel met veelzijdige en kleurrijke artikelen geïmporteerd uit verschillende verre landen zoals India en Mexico. Er zijn handgeweven vloerkleden, gordijnstoffen, kussens en spreien te koop. Maar ook verkoopt Aba-i bijzondere meubels, kimono’s en sjaals. Neem een kijkje in de kleurrijke wereld van Aba-i! De Klare Lijn aan de Hooigracht is een begrip in Leiden. Deze meubelzaak biedt een unieke collectie meubelstukken, decoratieve lampen en glaswerk. Het aanbod varieert van Zweedse fauteuils tot meubelen van eigen bodem.

Hogewoerd

Op naar de Hogewoerd! De Hogewoerd is van oorsprong een oude dijk langs de Nieuwe Rijn, maar al sinds het begin van de twintigste eeuw is het een gezellige winkelstraat. De Hogewoerd valt net buiten het centrum en bijzondere speciaalzaken sieren dit gedeelte van Leiden. De straat dankt zijn naam aan de Hogewoerdspoort die hier tot de zeventiende eeuw stond, hier liep namelijk de stadsgrens. Ben je in Leiden, loop dan eens bij Skoon Ecodesign naar binnen. Skoon is een initiatief van Tineke Hoogeboom en Kick van der Mark. Bij Skoon Ecodesign zijn unieke woonaccessoires en meubels te vinden die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Design van milieuvriendelijke of hergebruikte materialen. Een mooi initiatief zijn de kussens van Re-U. Deze kussens worden gemaakt van hergebruikte stoffen. Voornamelijk allochtone vrouwen gaan onder leiding van een ontwerpster door naaiwerk de Nederlandse taal beter leren beheersen.

Smaakmakers

Naar welke smaak je ook op zoek bent, je zult het in Leiden vinden! Leiden telt honderden restaurant, eetcafés en (studenten)kroegjes. Van Italiaanse delicatessen tot Spaanse tapas, Leiden heeft van alles te bieden op culinair gebied. Loop voor een lekkere lunch binnen bij lunchbar Shouf. Shouf is te vinden in de  Koornbrugsteeg naast het Stadhuisplein. Het limoengroene interieur ademt een frisse sfeer uit. Alle producten worden vers bereid volgens eigen recept. Op de kaart staan shakes, smoothies, soepen, panini’s en olijf- en safraanbrood. Een stukje Italie in hartje Leiden is te vinden aan de Langemare in Leiden. Delicatessenzaak Olive Land heeft een groot assortiment pasta’s en belegde broodjes. Ook zijn er Italiaanse delicatessen, zoals wijn, olijfolie, kaas en vleeswaren verkrijgbaar. Van al het winkelen trek gekregen? Geniet bij Tapas en Zo aan de Oude Rijn rondom de open haard van heerlijke Spaanse tapas. Tapas en Zo brengt naast kleine Spaanse hapjes ook mediterraanse hoofdgerechten, een uitgebreide wijnkaart en heerlijke nagerechten.

Aan het einde van een lange dag wandelen door de historische binnenstad is het natuurlijk
etenstijd. In het hart van Leiden is “de eet- en drinkkelder van Leiden” Annie’s Verjaardag te vinden. Annie’s Verjaardag heeft een groot terras, waar je kan genieten van een leuk uitzicht. In de Pieterskerk-Choorsteeg is het restaurant Puur eten & drinken gevestigd. Puur brengt eerlijke producten vol smaak. In de keuken wordt met dagverse ingrediënten gewekt en alle gerechten worden op ambachtelijke wijze in de keuken bereid. Liever Spaans? Oloroso is een trendy Spaans grand café. Geniet bij Oloroso in de Breestraat van mediterrane gerechten en verrukkelijke tapas. Na het diner op vrijdag- en zaterdagavond ondergaat Oloroso een ware metamorfose! Aan het eind van de avond gaan de tafels aan de kant gaan en kan er worden gedanst. Sluit tot slot de avond af in City Hall! Veel restaurants en cafés zijn gevestigd in prachtige monumenten, waardoor de ambiance van de Leidse horeca vaak bijzonder is. Restaurant en café City Hall is gelegen op een prachtige locatie in Leiden, namelijk in het monumentale stadhuis van Leiden. Het restaurant is geïnspireerd door de Franse keuken, aangevuld met invloeden vanuit de hele wereld. Erg lekker en een leuke manier om een dag in Leiden af te sluiten.

Stad van musea

Naast de prachtige monumenten en beroemde schilders staat Leiden ook bekend om zijn vele musea. Vlak bij het Centraal Station rijst het Rijksmuseum van Oudheden als een imposant gebouw voor ons op. In dit museum geniet je van overblijfselen uit het oude Egypte en het Nabije Oosten, de Griekse en Romeinse wereld en het vroege Nederland. Ook aan de kids is gedacht. Tot en met 1 maart 2009 is er elke zondagmiddag een speciale kinderwandeling over de tentoonstelling Dierenmummies met een gids die alle geheimen onthult van de dierenmummies. Ook vlakbij het Centraal Station staat Molen de Valk, waarin het gelijknamige museum is gevestigd. Alle zeven verdiepingen zijn toegankelijk voor bezoekers en op de drie hoogste verdiepingen is het eigenlijke molenbedrijf te zien. Op de begane grond kun je zien hoe de laatste molenaar hier heeft geleefd. Sinds kort kan de molen weer echt graan malen en het gemalen volkorenmeel wordt in de museumwinkel verkocht.

Verborgen in eeuwenoude straatjes vinden we het Boerhaave museum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en van de Geneeskunde. Het museum is gevestigd in het voormalige Caeciliagasthuis, het oudste academische ziekenhuis van Noord-Europa. Herman Boerhaave startte hier zo’n driehonderd jaar geleden met zijn onderwijs aan het ziekbed. Het anatomisch theater is echt een eye-catcher in dit museum. Aan het einde van de zestiende eeuw werd in zo’n theater in het openbaar getoond hoe de mens er van binnen uit ziet. Ook De Lakenhal en het Japanse SieboldHuis zijn een bezoekje waard. In het laatstgenoemde werd in 1830 door Siebold het eerste Japanmuseum ter wereld geopend. Even buiten het centrum ligt het indrukwekkende museum Naturalis. In dit natuurhistorisch museum vindt je alles op het gebied van eeuwenoude objecten zoals insecten, fossielen, gesteenten, mineralen en edelstenen. Een leerzaam en indrukwekkend museum dat je de kans geeft om alles over de natuurhistorie te ontdekken.

Praktische informatie

Markt: elke woensdag en zaterdag
Koopavond: elke donderdag tot 21.00 uur
Koopzondag: laatste zondag van de maand


Reageren is niet mogelijk.
Scroll Up