Keulen

Keulen

Het kerstgevoel van Keulen

Iedere cultuur kent z’n eigen kerst, wordt weleens gezegd en daarin zijn de Duitse kerstmarkten een waar fenomeen. Hier ervaar je de ‘donkere dagen voor Kerstmis’ als de gezelligste tijd van het jaar. Colorfull koos Keulen uit als kerststad van dit jaar en nam een kijkje in de sfeervolle Domstad.

Het eerste wat je opvalt als je Keulen binnenkomt is de enorme, zwarte, Gotische  toren van de beroemde Dom. Het is dan ook moeilijk om hier te verdwalen, de kathedraal steekt overal bovenuit en is daarmee een geweldig oriëntatiepunt. Hij staat midden in de Altstadt, de gezellige, oude stadskern vol met terrassen, kroegjes, biertuinen, winkels en musea. In de Tweede Wereldoorlog werd de Altstadt voor het grootste deel derwoest. Een aantal huizen bleef staan, maar de meeste zijn opnieuw gebouwd. Een groot voordeel is dat de Altstadt helemaal autovrij is, waardoor je heerlijk door alle straatjes kunt slenteren. En de meeste  bezienswaardigheden zijn dichtbij, dus is alles op loopafstand te bezichtigen.

Kerstwinkelen
En dan zijn er natuurlijk de kerstmarkten van Keulen, gezamenlijk de Kölner Weihnachtsmarkt genoemd. Vanaf de laatste week van november tot en met december kun je op maar liefst zes markten door heel Keulen terecht. De leukste kerstmarkten vindt je op de Neumarkt en de Alter Markt. Hier staan houten chalets die vrolijk versierd en verlicht zijn en de geur van warme wijn komt je tegemoet. Iedereen komt samen bij de eet- en drinkstalletjes om brat- of currywurst te eten en om glühwein of warme chocolade te drinken. Er staan ongeveer 180 kraampjes in totaal tijdens deze gezellige tijd in Keulen. Ongeveer een kwart daarvan verkoopt uitsluitend kerstproducten zoals kribben, kerstboomversieringen, engelenhaar en muziekdozen. De rest van de kraampjes is gevuld met kinderspeelgoed, poppen, keramiek, houtsnijwerk, boeketten, kruiden of heerlijke maaltijden en dranken. Vergeet ook niet de drijvende kerstmarkt te bezoeken op een schip van de Köln-Düsseldorfer lijn die op de Rijn ligt te dobberen. Ook op Rudolfplatz is het genieten met een betoverende sprookjesmarkt. Keulen is alleen van wege de kerstmarkten dan ook al een populaire kerstbestemming. En daar komen de fantastische mogelijkheden om ‘gewoon’ te winkelen nog bij.

Lekker shoppen
Wie van shoppen houdt, zit helemaal goed in Keulen! Talloze winkels zijn te vinden in de vele winkelstraten die de stad rijk is: van chique boetieks tot aan winkels met unieke tweedehands artikelen. Vooral de Schildersgasse is een bekende winkelstraat met grote warenhuizen en merkwinkels. Deze straat eindigt op de centrale Neumarkt, waar de winkelroute doorgaat in de aangrenzende Zeppelinstrasse. In de laatstgenoemde vind je vooral de duurdere vrouwenmode, evenals in de chique Hohe Strasse. Deze straat is een monument op zich en stamt uit de tijd van de Romeinen. Het is bovendien de eerste voetgangerszone ooit in Duitsland. In de Mittelstrasse en Pfeilstrasse zijn zaken met exclusieve ontwerpen te vinden. Voor ultiem winkelplezier zijn de meeste winkels in Keulen open van maandag tot zaterdag, van tien uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds.

Uit & eten
Keulen bruist met zijn vele kroegjes, restaurants, biertuinen en clubs. De Alter Markt is het centrum van het uitgaansleven. Veel bars en restaurant vindt je bij de Rheinvorstadt (aan de oever van de Rijn), terwijl je bij de Offenbach Platz moet zijn voor de meeste opera- en theatervoorstellingen. Bij de Hohenzellernring liggen de meeste bioscopen, nachtclubs en discotheken. Studenten vermaken zich ondertussen vooral rond de Zulpicher Strasse in het westen van de stad, hier zijn veel studentendiscotheken.
Je moet hier in ieder geval het echte Keulse Kölschbier proberen, dat in de stad wordt gebrouwen. Dit bovengistende bier bestaat al sinds 874 en in veel Keulse bierhuizen lopen bierschenkers (Köbes) rond met een bierglazenhouder. Wanneer je glas leeg is, krijg je van hen een nieuw glas. Voor elk nieuw glas wordt er op het bierviltje van de gast een streepje gezet. Traditionele lekkernijen proeven? Duitsers eten over het algemeen graag vlees. Traditionele gerechten zijn Kölsch Kaviar, gerookte zwarte pens met uienringen en kruidige bockwurst. Hömmchen is een varkenshammetje met zuurkool, Decke Bunn mit Speck zijn bonen met saus en spek. Lekker en goedkoop eten? Leg aan in een gezellige Kneipe, een Duitse herberg.  

Cultuur snuiven
Keulen is op cultureel vlak een van de interessantste steden van Duitsland. Een rondje musea:
Naast de Dom staat het Romeins-Germaans Museum, dat in 1974 werd gebouwd op de overblijfselen van een Romeinse villa.  De collectie bevat veel stukken die gevonden zijn bij de archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd. Het topstuk van het museum is het Dionysus mozaïek.
Hoeveel sporen de Tweede Wereldoorlog in Keulen heeft achtergelaten wordt pas goed duidelijk in het museum EL-DE-Haus aan de Appellhofplatz in het voormalig hoofdkantoor van de Gestapo. Alles hier herinnert aan de verschrikkingen die er hebben plaatsvonden. In de kelders van het gebouw zijn de oude gevangeniscellen te bezichtigen.
Het Wallraf-Richartz-Museum behoort tot de belangrijkste musea van Europa. In het museum is een uitgebreide verzameling kunst van de Middeleeuwen tot de negentiende eeuw te vinden. Vooral de collectie Vlaamse, Nederlandse en Duitse kunstwerken is groot en je kunt er schilderijen bewonderen van Rembrandt, Rubens en Van Gogh.
Liever moderne kunst? Het Ludwig Museum herbergt beeldende kunst van de twintigste eeuw tot vandaag de dag en alle stromingen zijn hier vertegenwoordigd waaronder expressionisme, futurisme, pop art en kubisme. Hier vind je werken van onder anderen Picasso, Dali, Matisse en Chagall naast die van Warhol, De Saint-Phalle, Liechtenstein en Christo.
Maar er is ook culturele aandacht voor de inwendige mens: Het Schokoladenmuseum lijkt op een futuristisch schip van glas aan de oever van de Rijn, heeft een prachtig uitzicht op de Dom en is helemaal gewijd aan chocolade. In het museum ontdek je alles over de productie van deze lekkernij, maar ook over de geschiedenis van cacao. Je kunt hier de chocolade ruiken, voelen en uiteraard ook proeven. Een absolute een aanrader voor de liefhebber (en wie is dat niet).
Andere interessante bezienswaardigheden zijn de restanaten van de Romeinse stadsmuur en de vele kerken. En ook op straat is veel kunst te vinden. Vooral op het plein rondom de Dom kun je vele levende standbeelden, straatmuzikanten en kunstenaars bewonderen.

Rainbow Keulen
Voor gay bezoekers heeft Keulen veel te bieden. De gay-scene is verspreid over de binnenstad met ruim negentig gay en lesbian bars/café´s en sauna´s. Veel bars zijn te vinden in het gebied rond de Rudolfplatz. In de zomer kent de stad een bijzonder evenement: Christopher Street Day. Dit gayfestival is het grootste in Duitsland en honderdduizenden homo’s en lesbiennes doen enthousiast aan de parade mee. En in 2010 mag Keulen de Gay Games verwelkomen.

Rijke geschiedenis
De geschiedenis van Keulen begint bij de Romeinen, die hier de plaats Oppidum Ubiorum stichtten, de hoofdstad van de Romeinse provincie Germania. Later werd de naam gewijzigd in Colonia Agrippina. In de vijfde eeuw vielen de Franken de stad binnen en werd de stad een belangrijk christelijk bolwerk. Doordat de stad op een belangrijk kruispunt van handelswegen lag en aan de Rijn, overleefde Keulen vele woelige tijden. Karel de Grote maakte van de stad de zetel van een aartsbissschop, waardoor er vele grootse kerken gebouwd werden. In 1164 gaf keizer Frederik I Barbarossa wat volgens de legende het gebeente van de Drie Koningen was ter bewaring aan de aartsbisschop. Keulen werd hierdoor ook een belangrijke bedevaartsstad. Eind dertiende eeuw werd Keulen na een conflict met de kerk een onafhankelijke stadsrepubliek. In de eeuwen daarna ontwikkelde Keulen zich tot een belangrijk centrum, zeker na de industriële revolutie die het naastgelegen Ruhrgebied bepalend maakte voor de economie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoestten hevige bombardementen meer dan negentig procent van de stad. Dat is een belangrijke reden voor de prachtige mix van oude en moderne gebouwen in Keulen.

De Dom en de bom
De bouw van de Keulse Dom duurde maar liefst 632 jaar, van 1248 tot en met 1880. Klim de 509 treden van de toren op en je wordt beloond met een fantastisch uitzicht over de stad en de Rijn die er dwars doorheen stroomt. Deze grootste kathedraal van Duitsland wordt beschermd door de Unesco. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de Dom wonder boven wonder staan, ondanks maar liefst veertien bominslagen. Pas in 1956 was de kathedraal weer zo goed als gerestaureerd, maar nog altijd zijn de bouwputten en steigers niet verdwenen. Er wordt nog altijd aan de Dom gewerkt: ook het herstel duurt eeuwig…


Reageren is niet mogelijk.
Scroll Up