Haarlem

Haarlem

Ergens in… Haarlem

Mijn favoriete treinstation is Haarlem. Je weet meteen dat je bent aangekomen in een stijlvolle stad. De authentieke wachtruimten uit 1908 geven het station allure. Maar voor de Haarlemmers is dit niets bijzonders, want de stad telt meer dan duizend (!) monumenten. En dan zijn er natuurlijk al die speciale winkeltjes. Voor de beste olijfolie, een goedzittend Italiaans pak, of een originele Turkse badhanddoek hoef je niet op vakantie. In Haarlem waan je je zo in de meditterane landen.

De Grote Markt
Vanaf het station loop je in ongeveer tien minuten via de Kruisstraat en de Bartel Jorisstraat naar het historische hart van Haarlem: De Grote Markt . Na een cappuccino in het trendy café XO kan ik uren genieten van alle winkels rondom het plein. Maar voordat ik dat doe, bekijk ik eerst alle mooie monumentale gebouwen rondom de Grote Markt. De gebouwen hebben elk hun eigen verhaal en zijn ieder uniek. In De Hallen Haarlem, een aantal prachtige panden, is tot en met elf september de tentoonstelling Blik op vrouwen te zien. Een serie portretten van vrouwen uit de hele wereld.
De enorme St. Bavo kerk  is ook een bezienswaardigheid. De eerste stenen werden  gelegd in 1328. Er is honderdvijftig jaar gebouwd aan de kerk en het resultaat is indrukwekkend. Het is zeker de moeite waard om een kijkje binnen te nemen. Let op de houten plafonds die de kerk zo speciaal maken.

Mediterraan winkelen
Nu is het tijd om te shoppen en daarvoor hoef je niet uren te lopen. In de Koningsstraat die grenst aan de Grote Markt zit het bijzondere Byzance  met servies en prachtige, kleurige schalen rechtstreeks uit Turkije. Het pand zelf heeft ook een mediterraan tintje. Het stamt uit 1460 en werd jarenlang bewoond door een Portugese handelaar. De Turkse eigenaar is heel trots op deze locatie. Hij vertelt me dat de winkel vooral populair is onder de jonge Turken. De oudere generatie komt vooral voor het traditionele servies. Vergeet niet te vragen om een echt kopje Turkse koffie!
Als je je huis een Middelandse-Zee-sfeer wilt geven, kun je iets verder in de straat originele Mediterrane tegeltjes vinden voor op de keukenvloer of voor de badkamer. In alle soorten en maten bij Branco&Branco .
Voor Turks linnen kun je terecht in het sfeervolle Ottomania in de Warmoesstraat. Hier vind je de echte Hamman handdoeken, linnengoed, schattig gebloemde kindernachtjaponnen en traditionele Turkse schoenen.
Verderop in de Gierstraat is een grappig winkeltje voor wie van Zuid-Europese ‘katholieke kitch’ houdt. De Kunstboer  staat vol met knalroze, gouden en blauwe Maria- en Jezusbeelden. Gezellige kitcherige hebbedingetjes om cadeau te geven of om je huis mee op te fleuren. Heel apart zijn de herenonderbroeken met een gouden kruis op de voorkant. De eigenaar vertelt me uitgebreid hoe heerlijk ze zitten. Voor een gezellige gastheer en een glaasje wijn ben je hier aan het juiste adres!

Het Proveniershofje
Tijd om even bij te komen van al dat shoppen in een van de vele groene hofjes van Haarlem. Daarvoor loop ik door één van de langste winkelstraten van Nederland: de Grote Houtstraat. Vlak voor het einde van de straat vind je aan de rechterkant een klein poortje naar het Proveniershofje. Een oase van rust na de drukte in de winkelstraat.  De schattige huisjes dateren uit 1591. In de tuin kun je heerlijk ontspannen met eventueel een kat op je schoot, want die liggen hier graag te luieren. Aan je rechterhand vind je meteen één van de leukste lunchcafés van Haarlem: Juffrouw zonder zorgen. Vroeger was dit het regentenhuis, waar de regenten van het hofje de regels opstelden voor de bewoners. Nu kun je er heerlijke broodjes eten. Het broodje geitenkaas met walnoten, honing en vijgen is een aanrader. Je kunt hier ook terecht voor huisgemaakte witte chocoladecake, wortelcake en smoothies.
Als je nog ruimte over hebt voor een toetje is de Italiaanse ijssalon Garonne  al sinds 1949 hét adres. Je vindt de ijssalon schuin tegenover het Proveniershofje in de Grote Houtstraat. De eigenares zorgt ervoor dat je je meteen welkom voelt. Voor ik het weet zit ik achter een enorme sorbet. Garonne maakt ambachtelijk Italiaans ijs met alleen natuurlijke ingrediënten. Je kunt kiezen uit wel tweeëndertig smaken. Van typisch Italiaanse smaken zoals malaga of tartufo tot bijzondere smaken als drop, rozenijs of basilicumijs! Het begon allemaal met Leone Garrone die in 1927 wegvluchtte van de fascistische regering in Italië naar Nederland. Hij was een echte handelaar en kreeg al gauw in de gaten dat de Hollanders dol waren op Italiaans ijs. Garrone is inmiddels een begrip in Haarlem. Nu staan zijn kinderen en kleinkinderen in de zaak.

Cultureel
Als je zin hebt in iets anders dan winkelen is het Frans Hals museum een goed alternatief. Je loopt een stukje terug door de Grote Houtstraat en slaat rechtaf de Cornelissteeg in. Via de Ravelsteeg loop je naar het Groot Heilig Land, waar de ingang van het museum is. Ook als je geen fan bent van zeventiende eeuwse kunst is een bezoek de moeite waard. Alleen al vanwege de sfeervolle straatjes rondom het museum en de prachtige binnentuin.
Het Teylers Museum  aan het Spaarne is ook heel bijzonder. Het is het oudste museum van Nederland. Je ziet hier onder andere een verzameling van Italiaanse, Franse en Nederlandse tekeningen. Het Spaarne zelf biedt een oer-Hollands plaatje: bootjes, bruggetjes en de prachtig gerenoveerde molen de Adriaan. Ik voel me even toerist in eigen land.

Dat Haarlem een stad voor fijnproevers is, kun je merken aan de vele goede lunchrooms en restaurants. De Italiaanse keuken is populair. Bij Piazza-Viva kun je heerlijk Italiaans lunchen. De eigenares Giovanna is half Italiaans en verkoopt biologische olijfolie die bekroond is tot de beste van Italië. Ze weet alles over de herkomst te vertellen. Bij Complimenti  aan de Zijlweg vind je al het lekkers uit Italië: foccacia, olijventapenade, buffelmozzarella, verschillende pasta’s, etc. De eigenaren Henk en Terri maken veel zelf. Voor een chique Italiaans diner ga je naar Luca&Lucas  in een monumentaal pand aan de Lange Veerstraat. De eigenaar heeft een voorliefde voor Italië. Trots vertelt hij dat de enorme kroonluchter in het restaurant uit Venetië komt en wel vijfentachtig jaar oud is. De zoete Italiaanse gebakjes in de vitrine lonken naar me, maar die bewaar ik voor het laatst. De chef-kok Alberto Masotti maakt Italiaanse specialiteiten op basis van seizoensgebonden ingrediënten.

Strand
Als je een dagje Haarlem ontspannen wilt afsluiten, moet je eigenlijk even naar het strand gaan. Bij het station huur je voor een hele dag een fiets voor maar zes euro. Vergeet niet je paspoort of rijbewijs mee te nemen. In een halfuur fiets je zo naar het strand. Maar voordat ik richting strand koers, ga ik nog even kijken in de Generaal Cronjéstraat achter het station bij Spanish Harlem, een geweldige winkel voor liefhebbers van Spanje. De winkel staat vol met lekkere tapas, maar heeft ook Spaans aardewerk. Sangriakannen en mooie geglazuurde bekers en borden. Eenmaal terug bij het station rijd je via de Kinderhuissingel richting Zijlweg die weer uitkomt op de Bloemendaalseweg. Je raadt het al: op naar het strand. Als je je liefje nu echt stijlvol wilt laten flaneren op het strand, maak dan nog even een laatste stop bij Fashionable voor Italiaanse herenmode op maat. In Bloemendaal aangekomen, geniet ik van een glas rioja in de strandtent De Kust waar het in september heerlijk nazomeren is. Het leven is zo gek nog niet!

Migranten van Haarlem

Migranten hebben altijd al een belangrijke bijdrage geleverd aan de stad. Zij brachten geld, kennis en ervaring en leverden een grote bijdrage aan de culturele en economische bloei van Haarlem. Als je denkt dat Haarlem pas de laatste vijftig jaar multi-cultureel is geworden, vergis je je. In 1620 kwam ongeveer de helft van de stadsbewoners uit de Zuidelijke Nederlanden, het tegenwoordige België. Uit hun midden kwamen de beroemdste Haarlemse immigranten. Bijvoorbeeld de schilder Frans Hals en de van oorsprong Vlaamse architect Lieven de Key die onder andere de Vleeshal op de Grote Markt heeft ontworpen.
De Italiaanse immigranten hebben ook al eeuwenlang een opvallende rol gespeeld in Haarlem. Al in de achttiende eeuw decoreerden Italiaanse stucwerkers de huizen van rijke Haarlemmers. In Teylers Fundatiehuis, Damstraat 21, bracht Giovanni Battista Luraghi een schitterend stucplafond aan. De gebroeders Casanova verzorgden het stucwerk in het Teylershofje. In de negentiende eeuw kwamen er steeds meer schoorsteenvegers uit Italië naar Haarlem. Velen van hen startten hun eigen bedrijf en bleven in Haarlem. De eerste Italiaanse schoorsteenveger die een bedrijf stichtte in Haarlem was Antonio Beccari. Hij kocht in 1779 een pand aan de Korte Begijnstraat.
Hij bleek een succesvol ondernemer en al gauw volgden vele Italianen zijn voorbeeld.
Tegenwoordig kun je nog steeds genieten van de Italiaanse invloeden in de stad. Vooral in de vele restaurants, café’s en traiteurs die Haarlem zo rijk maken.


Reageren is niet mogelijk.
Scroll Up