Enschede

Enschede

Historie en moderniteit gaan samen in deze veelzijdige stad
Enschede heeft vooral bekendheid gekregen door de vuurwerkramp in 2000. Maar Enschede heeft meer. Het heeft een rijke geschiedenis, ligt dicht tegen de Duitse grens, heeft leuke winkelstraten en is zelfs, door de schitterende stadsparken, in 2003 uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland. Redenen genoeg om eens een kijkje te gaan nemen in deze veelzijdige Overijsselse stad.
Ik begin mijn verkenningstocht op de Oude Markt. Het is er al vroeg druk. Veel groepjes studenten lopen rond en op het plein worden marktkraampjes, een podium en een springkussen opgezet. Rondom de markt vind je kroegjes, restaurantjes met hun terrasjes. Midden op het plein staat de Grote Kerk. Helaas wordt de kerktoren gerenoveerd, wat voor een minder aangenaam beeld van het plein zorgt. Maar verder is de eerste indruk van Enschede positief. Ik ben benieuwd wat ik nog meer tegen zal komen.

Café en steegjes

Vanaf het plein zijn er meerdere mogelijkheden om het centrum van de stad te verkennen. Voordat ik een keuze maak, zie ik in één van de straten, de Haverstraatpassage, een vrolijke winkel: Kadosjop Hip. Hier kun je trendy en originele cadeautjes vinden voor jong en oud. Ik ga weer terug naar de Oude Markt en sla daar linksaf, de Bolwerkstraat in. Hier staat het oudste café van Enschede, Café Het Bolwerk. De kroeg is ontstaan in 1904 en in dit café is de band Normaal opgericht. Iets verderop vind je het Muziekcentrum. Ik loop langs het Muziekcentrum en kom voorbij de Knibbelbrugsteeg. Dit straatje heeft een interessante geschiedenis. Vroeger waren er namelijk twee toegangsbruggen bij de stadspoorten, de Veldpoort en de Espoort. Dit waren er echter te weinig en men besloot om een nieuwe voetgangersbrug aan te leggen. In 1842 werd deze brug aangelegd en hij kreeg de naam ‘de Knibbelbrug’, omdat de brug tot stand kwam onder veel ‘geknibbel’ van de winkeliers die bij de twee andere bruggen woonden. De winkeliers waren vooral bang om klanten te verliezen. Tegenover de Knibbelbrugsteeg sla ik linksaf en kom ik langs het Conservatorium.

Textielstad

Enschede was vroeger een textielstad en hier en daar zijn nog panden te vinden die hieraan herinneren. Niet ver van het Conservatorium zijn er nog delen van een voormalige textielfabriek te vinden. Om dit te zien ga ik aan het eind van de straat rechtsaf, om vervolgens na ongeveer vijftig meter linksaf de Breugelmansgaarde in te slaan. De oude fabriek is nu verbouwd tot woningen. Het is mogelijk om tussen de hoge gebouwen door te lopen en dan naar rechts te gaan langs het parkeerterrein. Ik ga hier linksaf, bij de stoplichten rechtsaf en sla iets verderop weer rechtsaf, De Heurne in. Dit is een winkelstraat die ik helemaal door loop tot de kruising met de Langestraat. Ik ga hier linksaf, De Klomp in, een klein straatje. Bij de verkeerslichten valt een pand, dat aan de overkant gevestigd is, meteen op. Het is Het Elderinkshuis, wat vroeger een herberg was. Dit gebouw wordt als het oudste pand van Enschede gezien. Ik ga weer terug De Klomp in. Terwijl ik door de straten van Enschede slenter, valt me op, dat bij sommige naambordjes van de straten een verklaring staat voor de straatnaam, zoals bij de Langestraat. Bij deze weg staat: zeer oude benaming voor deze straat. Vroeger lopende van de Espoort tot de Veldpoort.  Dit is leuk om even te bekijken. Het laat zien dat Enschede al een oude stad is.

Binnenstad

Via De Klomp ben ik terecht gekomen bij de Langestraat en bevind ik me weer midden in de binnenstad. Het stadshart van Enschede is best groot. Je kunt er heerlijk winkelen! Ik loop de Langestraat in en kom uiteindelijk terecht bij het stadhuis. Het is een fraai gebouw en het plein voor het stadhuis is mooi om te zien. De Langestraat is een aangename straat. Even later kom ik bij de Twentse Schouwburg. Dankzij de vele beelden bovenop- en aan- het pand is het een leuk gebouw om te zien. Het oorspronkelijke pand stamt uit 1810 en diende als een belangrijk ontmoetingspunt voor welgestelde heren. Na de stadsbrand in 1862 werd het gebouw herbouwd. Ik loop weer terug naar het stadhuis en sla de Raadhuisstraat in. Via die weg kom ik terecht bij het H.J. van Heekplein. Een modern plein, waar iedere dinsdag en zaterdag een warenmarkt wordt gehouden. Ook vind je er de nieuwste winkels en winkelpassage De Klanderij. Tijdens de ontdekkingsreis door de stad ben ik verschillende Duitsers tegengekomen. Het is te merken dat Enschede dicht tegen de Duitse grens ligt. Er zijn veel toeristen.

Aparte en knusse winkeltjes

Het is zeker de moeite waard om de vele andere kleine straatjes te bekijken. Daarom besluit ik om van het H.J. van Heekplein naar het overdekte winkelcentrum De Zuidmolen te lopen. Op de kruising tussen dit centrum en het Van Loenshof, besluit ik om rechts het Van Loenshof in te slaan. De eerste straat die ik tegenkom loop ik in. Het is de Walstraat. Een knus straatje met restaurantjes en verschillende galeries. De straatjes rondom de Walstraat ogen aangenaam. Je vindt er mooie panden en leuke en excentrieke winkels. De straat naast de Walstraat, de Zuiderhagen, is ook zo’n voorbeeld. Hier vind ik twee boetiekjes en antiquariaat Kruimeltje. Het is absoluut de moeite waard om even in deze winkel rond te kijken. Aan de buitenkant ziet het pand er mooi uit, maar ook binnen is het leuk. De lucht van oude boeken en prenten komt je tegemoet. Hier vind je voornamelijk boeken, maar daarnaast is er een speciale hoek ingericht waar je nog oude LP’s kunt kopen. Aan het eind van de Zuiderhagen is de bibliotheek te vinden. Die straat loop ik in en aan het einde ga ik rechtsaf, de Beltstraat in. Hier kom ik de wereldwinkel Molletje tegen, een knus zaakje met allerlei mooie spullen uit andere landen. In deze straat vind ik ook De Blauwe Maan, een spirituele winkel. Aan het einde van de straat staat nog een mooi pand. Het is in 1902 gebouwd en werd eerst als woonhuis gebruikt en later als apotheek. Nu kun je er heerlijk Mexicaans eten.

Synagoge, Volkspark en Roombeek

Het centrum van Enschede is erg leuk. Je kunt er heerlijk winkelen en het is erg groot. Dankzij de kleine straatjes kun je er fijn wandelen en mooie panden bekijken. De stad heeft echter meer te bieden. Net iets buiten de binnenstad is er een schitterende synagoge te vinden. Het is ongeveer tien minuten lopen, maar zeker de moeite waard. Iedere woensdag en zondag is er de mogelijkheid om het gebouw aan de binnenkant te bewonderen. “Volgens kenners is deze synagoge één van de mooiste in Europa. Elke week komen er veel bezoekers,” vertelt Marlies Kuipers, medewerkster Stichting Synagoge Enschede. Dicht bij de synagoge is ook de Saxion Hogeschool Enschede te vinden. Een ultramodern gebouw. Vlak achter de hogeschool ligt het Volkspark. Margo Lansink van VVV Enschede: “Het Volkspark is absoluut de moeite waard om te bekijken. Het is één van de eerste volksparken in Nederland. Het park werd speciaal aangelegd voor de textielarbeiders.” Het is een groot park en je kunt er prima wandelen en even de stadsdrukte ontvluchten. Aan de andere kant van de binnenstad is Roombeek te vinden. Dit is de wijk waar de vuurwerkramp plaatsvond. In zeven jaar tijd is daar al veel veranderd. De wijk is en wordt nog steeds vernieuwd. Er staan aparte woningen en een multifunctioneel centrum. Niet ver van de wijk ligt het Rijksmuseum Twenthe, waar je een handcomputer kunt huren die je vervolgens door wijk rondleidt. Aan de hand van verhalen van (oud)bewoners van Roombeek krijg je een heel ander beeld van deze wijk. In Enschede is van alles te beleven en voor iedereen is er wat te doen. Houd je van historie, winkelen of juist van musea? Enschede heeft het allemaal.

Korte geschiedenis van Enschede

Middeleeuwen De binnenstad van Enschede was vroeger een nederzetting. Deze nederzetting vormde het middelpunt van de marken Usselo, Esmarke, Lonneker, Driene en Twekkelo. In het plaatsje stonden adellijke woningen en een kerk en lag de markt. In 1325 kreeg Enschede stadsrechten. Dit hield in dat men de nederzetting mocht versterken en dat men jaarmarkten mocht houden. De versterking van de nederzetting gebeurde door het creëren van twee grachten. 18e en 19e eeuw In de 18e eeuw begon de economie in Enschede te veranderen. Het handelen in textiel werd steeds belangrijker. Linnenhandelaren kochten buiten de stad, op het platteland, textiel van wevers en verkochten dit weer aan handelaren in het westen van het land. Aangezien de meeste wevers op hun boerderijen buiten de stad bleven wonen, groeide Enschede amper. Dit veranderde aan het begin van de 19e eeuw, toen de linnen- en katoenhandelaren de productie gingen vergroten. In de stad begon men op grote schaal  spinnerijen en weverijen op te richten. De stad breidde zich uit buiten de grachten en er ontstonden kleine fabrieken. In 1862 vloog een arbeidshuis in brand. Het vuur sloeg over naar de oude stad en daardoor werd de hele binnenstad verwoest. Ondanks de brand, groeide Enschede door. De stad kreeg steeds meer inwoners. De woonwijken werden tot 1920 dicht bij de fabrieken gebouwd, omdat de werknemers geen grote afstanden konden afleggen. Dit veranderde toen er een stadstram kwam. Einde van een textielstad

Tussen 1967 en 1977 gingen bijna alle textielfabrieken dicht. Er waren veel werklozen en overal stonden lege fabrieken. In de jaren zeventig kocht de gemeente alle land rondom de binnenstad. Mede als gevolg van de grote werkloosheid, ging de stad failliet en werd Enschede onder curatele van het rijk gesteld. Dankzij financiële steun van de regering kon Enschede weer starten met de opbouw en een nieuw centrum aanleggen.


Reageren is niet mogelijk.
Scroll Up