Den Haag

Den Haag

Ergens in… Den Haag

Den Haag is de stad van de zee, statige ambassades, het Binnenhof en paleis Noordeinde. Maar ook van de kleurrijke Hindoetempel, Chinese avondmarkten en de eerste Hammam van Nederland. Voordat ik koninklijk chique ga winkelen in de binnenstad, neem ik een bijzondere route door de kleurrijkste wijken van de stad. Bij het multicultureel informatiepunt voor toeristen, City Mondial, vraag ik naar de beste adressen.

China Town
Bij City Mondial  begint de route langs de exotische winkels en restaurantjes van Den Haag. De Wagenstraat, waar City Mondial gevestigd is, is het begin van de Chinese buurt. In Den Haag wonen ruim tienduizend Chinezen. De straatnamen zijn hier zelfs vertaald in het Chinees! Als je wilt zorgen dat je met frisse, soepele voeten de rest van de dag de straten van Den Haag kunt verkennen, is een Chinese voetmassage bij Lucky One een uitkomst. De winkel geurt heerlijk naar Chinese massageolie. Hier kun je helemaal onspannen raken met een hoofd-, schouder-, hand-, heup- of voetmassage. De massagesalon belooft vermindering van stress, beter slapen en een betere spijsvertering. Lucky One verkoopt ook Chinese boeken en allerlei cadeauartikelen zoals gelukshangertjes van jade.
Iets verderop vind je aan je rechterhand één van de grootste Chinese supermarkten van Den Haag: Cheung Kong. Deze enorme winkel is echt een belevenis. Alles wat je nodig hebt voor de Aziatische keuken is hier te vinden: verse gember, lychees, aquaria met vissen en krabben en kreeften, Japanse wasabi nootjes, Chinees snoepgoed, Aziatisch ijs en Chinees aardewerk. Niet alle producten zijn voor iedereen even aantrekkelijk. Wat dacht je van een pak bevroren eendentongetjes?
Als je geen zin hebt om zelf te koken kun je volop kiezen uit Chinese restaurants. Voor Chinese vis ga je naar het seafoodrestaurant Cheung Wing en voor heerlijke dim sum (gestoomde hapjes), naar Dim Sum Palace, met prachtige oude Chinese deuren. Het leuke van deze buurt is dat het een komen en gaan is van Haagse Chinezen. Er wordt veel Chinees gesproken op straat. Hippe Chinese meisje gaan naar de Chinese kapper Rainbow Palace aan de Gedempte Burgwal, waar je naast een knipbeurt ook een uitgebreide hoofdmassage krijgt.  

Afro Indian Market
Naast de Chinese winkels vind je in de Den Haag ook veel Hindoestaanse winkels. De mooiste Indiase kleding koop je in de Paul Krugerlaan, buiten het centrum. Om daar te komen is het handig om een fiets te huren bij het station. Voordat ik op de fiets stap, blijf ik nog even in China Town waar al een Hindoestaans/Surinaamse winkel te vinden is. In de Afro Indian Market aan de Wagenstraat leidt de vriendelijke meneer Rambali me rond in zijn winkel. De winkel staat vol beautyproducten voor de donkere huid. Verder kun je hier alle soorten haar vinden om in te vlechten of om als pruik te dragen, afro-kammen, krulspelden haaroliën en bandanas. Op de achtergrond klinkt Indiase muziek. Van de eigenaar krijg ik een heel gezond tropisch drankje aangeboden: Aloë Vera sap. Goed voor je huid!

Hammam

Op weg naar de ‘Hindoestaanse buurt’ fiets ik door de Schildersbuurt. De buurt die te boek stond als achterstandswijk heeft een flinke opknapbeurt gekregen. De wijk is van oorsprong een echte arbeiderswijk, dat kun je nog terugzien aan de lage huisjes.  Midden in de wijk staat het Oosters badhuis de Hammam, het eerste Oosterse badhuis dat in Nederland gebouwd werd. Hier kun je uitgebreid baden en stomen. De temperatuur is gemiddeld zo’n 45 graden. Je kunt je hier ook laten scrubben of masseren. In de relaxruimte geniet je van een glaasje muntthee of yoghurt met honing en nootjes. Er zijn aparte openingstijden voor mannen en vrouwen en het is verplicht om badkleding te dragen. Zie: www.hammam.nl

Ghandi
Helaas heb ik geen tijd om uitgebreid te badderen, ik fiets verder naar het Hobbemaplein waar een indrukwekkend beeld staat van Mahatma Ghandi, de man die zich geweldloos verzette tegen de Britse overheersing van India. Tegenover het beeld staat het Nationaal Hindoestaans immigratiemonument met de tekst: Daar waar het mij goed gaat is mijn vaderland. Het monument herdenkt de geschiedenis van de komst van de Hindoestanen naar Suriname en later naar Nederland. Den Haag kent de grootste Hindoestaanse gemeenschap in Nederland.
Dichtbij het plein bevindt zich de Haagse Markt. Op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag kun je hier bij meer dan vijfhonderd kramen terecht voor uitheemse kruiden, olijven, bloemen, Surinaamse groentes en nog veel meer. Gemiddeld bezoeken maar liefst veertigduizend Hagenezen op een dag deze gezellige markt.
Als je nog nooit een Hindoe tempel van binnen gezien hebt is de Ram Mandir tempel in de Mijtenstraat echt een belevenis. Vanaf de Vennestraat die uitkomt op het Hobbemaplein is het zo’n tien minuten lopen naar de tempel. De tempel is genoemd naar de god Ram, die hier speciaal vereerd wordt. Als je de Mandir van binnen wil zien kun je het beste van tevoren een afspraak maken. (070-3895093)

Mode uit India
Voor Indiase mode moet je in de Paul Krugerlaan zijn. In het kleurrijke Hrishita op nummer 168 vind je prachtige sari’s, Indiase topjes en elegante gouden schoenen en handtasjes. Zodra er een Hindoestaans feest of bruiloft is stroomt de winkel vol. De felgekleurde sari’s en sjaals in groen geel, blauw, rood en roze met kraaltjes of gouden versierselen zijn met de hand gemaakt. “India staat voor een kleurrijk volk,” verklaart de trotse eigenares. Even verderop bij Sharina’s klinkt zangerige Indiase muziek. De winkel verkoopt klassieke Indiase muziek vanaf 1930 tot nu. Hier kun je ook volop Indiase feestjurkjes vinden en posters van Indiase Bollywood-sterren. Een handgemaakte Hindoestaanse feestelijke outfit is trouwens niet goedkoop. De sari’s kosten gemiddeld zo’n honderd euro. “Als wij uitgaan, mogen we een flink bedrag neertellen,” lacht Sharina. Ze vertelt dat steeds meer Nederlanders de winkel weten te vinden. “Nederlanders vinden het ook prachtig om in deze handgemaakte kleding te trouwen.”
Om het kiezen nog moeilijker te maken: de winkels Delhi Store en Bharat King op nummer 190 en 191 ook zeer de moeite waard. Op het Paul Krugerplein kun je bij Kokki op zaterdag je handen laten beschilderen met henna.
Natuurlijk kun je het Surinaams Hindoestaanse gerecht roti niet overslaan, maar als je meer van zoetigheid houdt, kun je terecht bij een van de vele Turkse bakkertjes waar je bijvoorbeeld heerlijke baklava kunt eten of ‘pide’ (Turkse pizza). Bij fotostudio Baksi kun je een grappige foto laten maken in Turkse klederdracht met op de achtergrond de Bosporus.
Op mijn weg terug naar het centrum stop ik nog even bij Saray. Een Turkse winkel vol prachtige bruidsjurken in suikerzoete kleurtjes uit Turkije. Je kunt er ook een jurk op maat laten maken. De bruidsjurken zijn veel uitbundiger dan de meeste Nederlandse bruidsjurken met veel geborduurde bloemen en glitters.

Binnenhof en Mauritshuis

Nadat ik de inwoners van Den Haag iets beter heb leren kennen, neem ik als een echte toerist in eigen land, een kijkje op het Binnenhof. Hagenezen kijken nergens meer van op. Zij zien de ministers en kamerleden dagelijks voorbij komen bij de haringkar of op een van de vele terrasjes in de buurt. De oudste delen van dit middeleeuwse kasteel zijn de Ridderzaal en het Rolgebouw. Al in de vijftiende eeuw was op het Binnenhof de regering van het gewestelijk bestuur gevestigd en in 1585 werd het de zetel van de Staten-Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Samen met een groepje Japanse toeristen bewonder ik het eeuwenoude hof en de verschillende oude zalen die nog elke dag in gebruik zijn. Naast het bekende torentje aan de hofvijver staat het witte Mauritshuis, het ‘Koninklijk kabinet van schilderijen’. Hier kun je schilderijen bewonderen van Hollandse grootmeesters als Rembrandt, Vermeer, Jan Steen en Frans Hals uit de zeventiende eeuw.
Als je toch nog graag een politicus wilt spotten is de winkel Stanley&Livingstone een aanrader. Deze sfeervolle kleine winkel vol reisgidsen is populair onder reislustige politici. De oude globes en landkaarten geven de winkel de sfeer van ontdekkingsreizigers. Je vindt er de leukste boeken over safari’s door Afrika tot kamperen in Drenthe. Tegenover Stanley&Livingstone zit het bijzondere speelgoedmagazijn Roodkapje. Eigenaren Vera en Jeroen Ernst hebben van hun hobby hun werk gemaakt. Hun passie voor origineel nostalgisch speelgoed groeide uit tot deze winkel. Fornuisjes, poppenwagens, emaillen pannetjes, blikken auto’s uit oma’s tijd.

Goed gevulde portemonnee

In de oude binnenstad van Den Haag is het koninklijk winkelen. Hier zie je chique Haagse dames met dure handtas aan de arm flaneren langs de etalages. Op de Paleispromenade kun je in het klassieke Juliana’s genieten van een ‘damesachtig’ kopje thee of koffie. Achter het plein is het stijlvol winkelen in de Hoogstraat. Bij Iittala vind je prachtige mondgeblazen glazen vazen en ander Fins design. De winkel is genoemd naar het Finse plaatsje waar de vazen in een houten mal gemaakt worden.
Als je Hoogstraat uitloopt kom je vanzelf op het Noordeinde, waar paleis Noordeinde staat. Noordeinde is altijd het woonhuis geweest van de op dat moment regerende stadhouder of vorst. Tussen 1813 en 1940 is Paleis Noordeinde onafgebroken de woning van regerende Oranje vorsten geweest. Sinds 1984 werkt Koningin Beatrix in dit Paleis. Hier ontvangt zij staatshoofden en regeringsleiders. Achter het Koninklijk paleis ligt de Paleistuin, die tevens grenst aan de Koninklijke Stallen. Deze tuin is dagelijks open voor publiek. De grote tuin is een aangenaam rustpunt in de drukke binnenstad.
In Den Haag hebben de winkels on-Nederlandse allure. De Passage is het mooiste en  oudste winkelcentrum van Nederland. Het gebouw werd tussen 1882 en 1885 gebouwd. De drie armen van het gebouw komen uit op een rond plein waar de  Spuistraat, Buitenhof en Hofweg met elkaar verbonden worden. De opzet van de passage was om een Parijs gevoel van luxe te creëren. Veel warenhuizen uit Parijs verzonden in die tijd per post artikelen voor de winkels in de passage. Nu kun je er nog steeds internationaal winkelen. De kleding van de Spaanse ontwerpster Agatha Ruiz de la Prada knalt de etalage uit. De kleurrijke zomerjurkjes en raffiatassen lokken je naar binnen. Verder kun je je tegoed doen aan Belgische chocolade, Franse schoonheidsproducten of een Italiaanse lunch.

Op een warme zomerdag is het heerlijk om aan het einde van de dag verkoeling te zoeken op het strand. Binnen een kwartiertje kun je met de tram in Scheveningen zijn om even lekker uit te waaien. (Tram 1, 9 of 11).

Zomer in Den Haag:

Sarnámihuis
Als je meer wilt weten over de Hindoestaanse gemeenschap is het Sarnámihuis zeer de moeite waard.  Het is een documentatiecentrum over de Hindoestaanse immigratiegeschiedenis, taal en cultuur. Ook is er een museum met bijzondere foto’s, sierraden, kleding uit de periode van de immigratietijd (1870 – 1930) en je kunt er zien hoe een authentiek Hindoestaans woonerf er uit ziet.
Brouwersgracht 2. Open van woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.
Voor informatie kun je bellen met: 06 – 24 54 25 92


Reageren is niet mogelijk.
Scroll Up