Alkmaar

Alkmaar

Venetië van het Noorden
Alkmaar is dé stad bij uitstek om in Hollandse sferen te komen. Het is een pareltje in Noord-Holland met een indrukwekkende geschiedenis en het gezellige Waagplein als middelpunt. Gedurende de zomermaanden wordt het Waagplein elke vrijdagochtend omgetoverd tot de traditionele kaasmarkt. Door de prachtige oude binnenstad met haar schilderachtige grachten, historische huizen waan je je even in Venetië.

Wie zich in Alkmaar begeeft, zal versteld staan van de veelzijdigheid. Vanaf het centraal station loop je binnen tien minuten naar het stadshart van Alkmaar. Er zijn diverse mogelijkheden om Alkmaar te verkennen. Allereerst het oude centrum.

d’Oude Stad
Vanuit het Waagplein is de Oude Stad al duidelijk te zien. Kleine grachtenpandjes met smalle klinkerstraatjes sieren dit eeuwenoude gedeelte van Alkmaar. De Oude Stad bloeide op in 1573, toen na de belegering en aftocht van de Spanjaarden Alkmaar bekend werd als een veilige stad. Alkmaar kreeg te maken met een toeloop van mensen uit heel Nederland, die een veilige verblijfplaats zochten. Een groot aantal ambachtelijke bedrijven vestigden zich hier, van bierbrouwerijen tot handelsbedrijven met hun pakhuizen. In de tweede helft van de negentiende eeuw deden de inwoners in de Oude Stad hun inkopen, en bloeide het stadsgedeelte meer en meer op. In de Oude Stad is er tegenwoordig een leuke verzameling van kleine boetiekjes, woon- en designzaken en bijzondere winkeltjes te vinden in een gezellige en historische sfeer. Een van die bijzondere winkeltjes is Bead Brothers in de Hekelstraat, een kralenwinkel gerund door de vrienden Max en John. Bijna alle kralen in de winkel zijn met de hand gemaakt en ontworpen in Zuidoost-Azië, in opdracht van en door de eigenaren zelf. Maar ook eeuwenoude kralen ontbreken niet in deze ultieme kralenwinkel. Ze liggen veilig achter glas te wachten op een nieuwe eigenaar.  Voor wie een oase van rust zoekt na de heftige kleuruitspattingen bij Bead Brothers is het in het Speelhofje (tevens in de Hekelstraat) goed toeven. Je kan hier terecht voor spirituele geschenkartikelen en ecologisch verantwoord speelgoed voor kinderen. Achter in het Speelhofje is een koffiehuis, waar regelmatig verschillende activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud, van jongleerworkshops tot aan een cursus t’ai chi. In hetzelfde rijtje hoort ontspanning bij Boek & Zopie, een ‘woonkamer’ met een selectie literatuur en fantasierijke kinderboeken. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan je hier op je gemak kijken welke boeken er verkocht worden. Er is zelfs een aparte hoek voor de kinderen met genoeg speelgoed om zich te vermaken.

Tweede winkelstad
Alkmaar is verkozen tot de tweede winkelstad van Nederland en dat is niet zo raar als je ziet welke winkels in de winkelstraten zijn gevestigd. De grote ketens in de hoofdstraten Langestraat en Laat worden aangevuld met leuke boetiekjes in de zijstraatjes. Alles ligt op loopafstand van elkaar en dat maakt het winkelen extra aangenaam. Al slenterend door de zijstraatjes kom je terecht op het bekende Waagplein, waar een aantal populaire terrassen zich huisvesten. In de zijstraat Mient van het Waagplein is de exotische winkel Mirazo Ibiza te vinden. Tassen, sieraden en kleding zijn hier te koop, mooi in een Ibiziaans jasje gestoken. Een frisse zomerwinkel, die je doet denken aan de romantische sfeer op een exotisch eiland.

Alkmaarse trots
Alkmaar is dé kaasstad van Nederland en staat natuurlijk bekend om zijn beroemde kaasmarkt, waar nog op traditionele wijze kaas wordt verhandeld. Vanaf de eerste vrijdag in april tot en met de eerste vrijdag in september wordt elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur de markt gehouden op het Waagplein.
Om 10.00 uur komen de kaaskopers de aangeboden kazen keuren. Met een holle boor trekken zij een staafje uit de kaas en deze wordt dan geproefd. Het verhandelen gebeurt met het ouderwetse ‘handjeklap’, een erg leuk tafereel!

Zelf een heerlijk stukje kaas proeven?
Bij LEKKERS! ben je aan het juiste adres. In deze authentieke zaak staan de beste kazen uit Alkmaar en omstreken opgesteld. Maar ook de internationale kazen vergeten ze hier niet. LEKKERS! is gevestigd in Fnidsen.Dit gedeelte werd vroeger Venetië genoemd, vanwege de vele grachten. Aan de voet van het Waagplein staat het imposante Waaggebouw. Dit gebouw dateert uit 1390 en deed oorspronkelijk dienst als Heilige Geestgasthuis voor de opvang van arme reizigers. In 1567 kreeg het pand de functie van Waaggebouw. Nog steeds wordt tijdens de kaasmarkt een deel van het gebouw gebruikt om kazen te wegen. In de zeventiende eeuw was er echter nog geen sprake van het grote Waagplein wat nu voor het Waaggebouw ligt. Destijds was het gebouw omringd door allerlei kleine winkels en bedrijven. In de tweehonderd jaar daarop werd de oppervlakte maar liefst acht keer vergroot totdat het de grootte van het huidige Waagplein had. In het Waaggebouw is op de eerste etage het Hollands Kaasmuseum gevestigd, waar te zien is hoe de zuivelbereiding en –handel vroeger in zijn werk ging. Erg leuk om te combineren met een bezoek aan de kaasmarkt in de zomermaanden!

Parels van de stad
Maar Alkmaar heeft heel wat meer te bieden. Langs de grachten met karakteristieke ophaalbruggen en oude gevels zijn meer dan vierhonderd monumenten te vinden. Kerken, koopmanshuizen, molens en schilderachtige hofjes sieren het straatbeeld. ‘t Cieraedt van onse Stadt, het proncksel der gebouwen, zo wordt de Grote Sint Laurenskerk genoemd. Aan het begin van de Langestraat torent de kerk statig boven alles uit. Het gebouw is sfeerbepalend voor de Alkmaarse binnenstad. Ruim vijftig jaar werkten Alkmaarders hard aan hun kerk en de bouw werd in 1520 voltooid. Het resultaat is een imposante kerk in de stijl van de Brabantse gotiek. In de volksmond wordt de kerk vanwege de omvang ook wel Grote Kerk genoemd. Even verderop in de Langestraat staat het zestiende-eeuwse, voormalige stadhuis. Menig bruidspaar beklimt de trappen van het Alkmaarse stadhuis. Het stadhuis werd van 1509 tot 1520 in gotische stijl gebouwd. Politieke en bestuurlijke affaires speelden zich er eeuwenlang af. In het stadhuis kun je een aantal bijzondere vertrekken bewonderen, waaronder de grote Raadzaal, de Polderkamer en de Nieropkamer met een balkenplafond uit 1634 in renaissancestijl en een collectie porselein.

Richting de Bierkade staat de Accijnstoren aan het Noordhollands Kanaal, welke vroeger diende als belastingkantoor. In 1622 werd de toren gebouwd en er werd hier belasting gevraagd voor alle ingevoerde goederen die per schip Alkmaar binnenkwamen. De accijnzen vormden vroeger een belangrijke bron van inkomsten voor Alkmaar.
Tegenwoordig is dit historisch onderkomen het kantoor van de havenmeester. Alkmaar is ook bekend om zijn vele hofjes, waarvan de meeste nog steeds bewoond zijn.
De hofjes vormen een rustpunt in de levendige binnenstad. Richting de Oudegracht is één van de sfeerrijkste hofjes van de stad te vinden. Het in 1717 gebouwde Wildemanshofje bood plaats aan vierentwintig bejaarde vrouwen van verschillende geloofsrichtingen. Bij de monumentale poort staat een reusachtig beeld van een halfnaakte man met een knots, twee oude vrouwen vergezellen hem: de linkervrouw verbeeldt de ouderdom en de rechter de armoede. Op de binnenplaats lijkt het of de tijd heeft stilgestaan en bevindt
zich een symmetrisch aangelegde tuin met oude waterputten.

Eén van Alkmaars bekendste monumenten is het Huis met de Kogel. Het huis staat al ruim 450 jaar in de binnenstad en dankt zijn naam aan de Spaanse kanonskogel die linksboven aan de gevel hangt. Deze kogel herinnert aan de strijd tegen de Spanjaarden. De redding van Alkmaar was het water. Door de sluizen open te zetten, liep het land rondom de stad onder water. De Spanjaarden, tot aan hun middel in het water, bliezen de aftocht en zo begon bij Alkmaar de Victorie. De aanwezigheid van de mooie grachten maakt Alkmaar tot een prachtige stad aan het water. In het voorjaar en de zomer vertrekt vanaf het Waagplein (de Mient) regelmatig een rondvaartboot over de grachten. En vergeet daarbij niet te bukken voor de lage bruggetjes!

Culturele diversiteit
Kunst en cultuur gaan hand in hand in Alkmaar. Na het bezichtigen van monumenten is het tijd om te ontspannen in een van de eetcafés of restaurantjes die Alkmaar rijk is. Waan je in Australische sferen bij Australian Dining & Wining in de Ridderstraat. Geniet hier van heerlijke gerechten uit het land van Down Under. Zelfs kangoeroe- en krokodillenvlees staan hier op het menu! Aan de Stationsweg ligt het Japanse restaurant Sui Sha Ya. Vol lof wordt er in Alkmaar gesproken over de koks die een geweldige show maken van het bereiden van Japanse gerechten.

Vooral in de zomermaanden worden in Alkmaar evenementen georganiseerd. Elk jaar gaat ‘Zomer op het Plein’ van start. Zowel nationale als internationale artiesten treden op het Canadaplein op. Voor jong en oud worden gratis voorstellingen aangeboden, onder andere Cubaanse en Keltische concerten. Voor wie meer van klassiek houdt, zijn de drie openluchtconcerten op de Lindegracht in juli en augustus een aanrader. Van drie tot en met vijf oktober staat de binnenstad geheel in het teken van jazz. Ook dit jaar worden er duizenden bezoekers verwacht op het meest swingende festival van Alkmaar!

Tot slot zorgen de diverse theaters en musea voor een aangenaam verblijf in Alkmaar. Het Cultureel Centrum in Alkmaar bevindt zich aan het Canadaplein. Het plein ligt in het hart van de stad, vlakbij de Grote Sint Laurenskerk. Langs het cultuurplein ligt theater De Vest samen met het Stedelijk Museum Alkmaar en de Centrale Bibliotheek. Het Stedelijk Museum is dé plek om de geschiedenis van de stad Alkmaar te leren kennen. Twee zalen gaan over de ‘De Gouden Eeuw van Alkmaar’ en een over ‘De Moderne Tijd’. Breng ook eens een bezoekje aan het Beatles Museum in Alkmaar. In het museum zijn platenhoezen uit de gehele wereld te zien en originele, gesigneerde contracten, en nog veel meer. Houd je van kunst, cultuur of van winkelen? Alkmaar heeft het allemaal!

Geschiedenis in het kort
De eerste Alkmaarders woonden rond moerassen en water vlakbij de huidige Grote Kerk.
De Langestraat was toen weinig meer dan een pad in moerassige gronden. Alkmaar (Alcmaria) wordt voor het eerst genoemd in een tiende-eeuwse aantekening. In 1254 kreeg Alkmaar van Willem II van Holland stadsrechten. Markten en handel zorgden voor een centrumfunctie voor Alkmaar en de stad groeide. In 1573 werd Alkmaar belegerd door de Spanjaarden. Met kokend teer en brandende takken hielden de Alkmaarders de Spanjaarden op afstand. Don Frederik, de zoon van Alva, trok zich verslagen terug. Alkmaar was de eerste Hollandse stad die ontzet werd en hier komt de uitdrukking ‘Bij Alkmaar begint de victorie’ vandaan. Vanaf 1600 ontwikkelde Alkmaar zich van handelsplaats met een eigen vloot tot een markt- en verzorgingscentrum. In 2004 vierde de stad haar 750-jarig bestaan.

Praktische informatie

Markt:
Elke zaterdag van 9.00–17.00 uur
Kaasmarkt:
Elke vrijdag van 10.00–12.30 uur van begin april tot begin september
Koopavond:
Elke donderdag tot 21.00 uur
Koopzondag:
Elke eerste zondag van de maand van 12.00 – 17.00 uur


Reageren is niet mogelijk.
Scroll Up